Mark de Krosse
Een menselijke, maar toch no-nonsense-aanpak.
Wat te doen met de woning?
Een van de meest ingrijpende en vaak emotioneel beladen aspecten van een scheiding is de vraag wat er met de woning moet gebeuren. Of het nu gaat om een koopwoning of een huurwoning, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de opties en de juridische en financiële gevolgen. Welke overwegingen spelen er bij het verdelen van de woning bij een echtscheiding, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen?
De woning tijdens een echtscheiding
De woning vormt vaak het grootste gezamenlijke bezit van een stel. In veel gevallen is de woning dan ook een belangrijk onderwerp tijdens de echtscheidingsprocedure. De verdeling van de woning moet recht doen aan de belangen van beide partijen, en daarom is het belangrijk om te weten welke keuzes er zijn.
Bij het beslissen wat er met de woning gebeurt, spelen verschillende factoren een rol, zoals de eigendomsverhouding, de waarde van de woning, de hypotheeklasten, de belangen van kinderen en de behoefte van de ex-partners. Hieronder gaan we dieper in op de specifieke overwegingen voor zowel een koopwoning als een huurwoning.
Kennismaken? Laat een terugbelverzoek achter!
Een koopwoning
Bij een koopwoning zijn er verschillende mogelijkheden voor de verdeling. De keuze hangt af van de gezamenlijke wensen, de financiële situatie en de juridische verplichtingen van beide partijen.
1. Verkoop van de woning
De meest voorkomende oplossing bij een echtscheiding is het verkopen van de woning. De opbrengst van de verkoop wordt verdeeld tussen de ex-partners en eventuele resterende hypotheekschulden worden verrekend. Dit klinkt eenvoudig, maar in de praktijk kunnen er complicaties ontstaan, zoals het bepalen van de verkoopprijs, het vinden van een koper en het afwikkelen van de hypotheek. Als er nog een hypotheek op de woning rust, moeten beide partners deze hypotheek overdragen of aflossen. Als de woning wordt verkocht voor minder dan de restschuld, kan dit leiden tot een verlies, dat moet dan worden verdeeld.
2. Één partner blijft in de woning
Het is mogelijk dat één van de ex-partners in de woning blijft wonen. Dit kan alleen als beide partijen het eens zijn over de voorwaarden en er voldoende middelen zijn om de woning over te nemen. De partner die de woning wil behouden, moet in veel gevallen de andere partner uitkopen. Dit betekent dat de waarde van de woning moet worden vastgesteld en het deel van de woning van de vertrekkende partner moet worden afbetaald. Het uitkopen kan bijvoorbeeld via een herfinanciering van de hypotheek, of door andere activa te verdelen.
Het behouden van de woning kan echter financiële gevolgen hebben, denk aan hogere maandlasten. Ook kunnen de belastingtechnische gevolgen van het uitkopen van de ex-partner complex zijn, en daarom is het raadzaam om de hulp van Mark in te schakelen.
Een huurwoning
In het geval van een huurwoning zijn de opties wat beperkter dan bij een koopwoning.
Behouden van de huurwoning door één partner
Als de huurwoning op naam van beide partners staat, kunnen er afspraken worden gemaakt over wie de woning behoudt. Dit kan bijvoorbeeld de partner waar de kinderen grotendeels bij blijven wonen en/of degene die financieel in staat is de huur (zelfstandig) volledig te dragen.
Voor een huurwoning is het belangrijk om te weten dat de verhuurder vaak om goedkeuring moet worden gevraagd voor het overnemen van het huurcontract door één van de partners. De verhuurder kan deze goedkeuring weigeren, vooral als de vertrekkende partner niet de juiste garanties kan bieden voor het betalen van de huur.
Kan één van de partners niet zelfstandig de huur dragen? Dan moeten beide (ex)-partners op zoek naar een nieuwe woning.
De juridische en financiële overwegingen
Bij het verdelen van de woning is het belangrijk om naar de juridische én financiële aspecten te kijken. Denk aan de verdeling van eigendom tot het afhandelen van belastingaangiften en hypotheekverplichtingen.
- Hypotheekverplichtingen: Wie blijft drager van de hypotheeklasten als de woning wordt verkocht of één partner blijft? Dit is een belangrijke vraag bij het bepalen van de financiële situatie na de scheiding.
- Eigenwoningforfait en belastingaftrekken: De belastingverplichtingen met betrekking tot het eigenwoningforfait of renteaftrekken kunnen relevant zijn voor de keuzes voor het behouden of verkopen.
- Verdeelsleutel: De manier waarop de opbrengst van de verkoop van de woning wordt verdeeld, kan afhankelijk zijn van de huwelijkse voorwaarden of een gemaakte overeenkomst bij de scheiding. Ook kunnen andere bezittingen worden meegenomen. Krijgt een partner bijvoorbeeld de auto? Dan zou de andere partner een groter deel van de verkoopsom van de woning kunnen krijgen.
Het maken van afspraken over de woning is belangrijk. De (financiële) gevolgen zijn groot. Of het nu gaat om het verkopen van de woning, het overdragen van eigendom aan één partner of het beëindigen van een huurcontract, het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de opties en de juridische gevolgen. Het inschakelen van Mark kan helpen om een eerlijke en voor beide partijen werkbare oplossing te vinden.
Bellen
Mailen
© Copyright 2024 | DKM Mediation | Website door Oog op Marketing