Mark de Krosse
Een menselijke, maar toch no-nonsense-aanpak.
Scheiden als zzp’er, waar moet je op letten?
Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die vaak gepaard gaat met veel emoties en onzekerheden. Voor zzp’ers komt daar nog een extra laag complexiteit bij: naast de emotionele impact moet je ook nadenken over de toekomst van je bedrijf, de financiële situatie en hoe je je tijd opnieuw inricht.
Een nieuwe balans tussen werk en privé
Een scheiding is in zekere zin een ‘kans’ om opnieuw na te denken over hoe je je tijd besteedt. Als ondernemer kun je ervoor kiezen om je werkuren aan te passen, bijvoorbeeld om meer en/of flexibeler tijd voor je kinderen of jezelf vrij te maken. Wat voor soort ouder en tegelijkertijd ondernemer wil je zijn? Dit is een goed moment om je ambities en prioriteiten opnieuw te evalueren.
Zorg voor duidelijkheid
Een scheiding kan nogal wat onduidelijkheid met zich meebrengen. Je kunt dan contact opnemen met een familiemediator. Deze neutrale bemiddelaar gaat jullie onduidelijkheid wegnemen. Jullie maken afspraken over diverse praktische zaken, zoals de verdeling van bezittingen en het vermogen of eventuele schulden. Als zzp’er is het bovendien van belang om hierin ook de zakelijke aspecten op te nemen. Denk aan wat er gebeurt met (gezamenlijke) investeringen of eigendommen die verbonden zijn aan je bedrijf. Daarbij, soms is de andere partner op enige manier betrokken bij de onderneming. Denk aan de boekhouding, ICT of misschien de schoonmaak. Als je gaat scheiden als zzp’er is het extra belangrijk om duidelijk te creëren. Door alles helder op papier te zetten, voorkom je onduidelijkheid en mogelijke conflicten in de toekomst.
Waardering van je onderneming
Tijdens een scheiding moeten de bezittingen worden verdeeld. De onderneming van de zzp’er is privé-eigendom. Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd? Dan telt de ‘beperkte gemeenschap van goederen’, vóór deze datum telt de volledige ‘gemeenschap van goederen’. Wanneer de waarde van je bedrijf verdeeld moet worden, is een eerlijke bedrijfswaardering noodzakelijk. De waarde van een zzp-onderneming varieert sterk en kan afhankelijk zijn van zaken zoals apparatuur, financiële reserves en reputatie (goodwill). Mark gaat jullie hier bij begeleiden.
Praktische adviezen voor zzp’ers
Zoek professionele hulp: Een familiemediator kan helpen om de scheiding netjes te regelen. Deze mediator heeft ook het juiste netwerk onder de sneltoets. Soms is het nodig om het specialisme van een fiscalist, financieel planner of hypotheek adviseur te betrekken.
Houd je zakelijke én privé administratie goed op orde: Zorg voor een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven van beide administraties.
Communiceer open en duidelijk: Een constructieve houding tegenover je ex-partner maakt het makkelijker om tot goede regelingen te komen. Dat is ontzettend belangrijk voor jullie beide, zeker als er kinderen in het spel zijn.
Een scheiding als zzp’er brengt unieke uitdagingen met zich mee, maar met de juiste aanpak en begeleiding kun je hier goed doorheen komen. Neem de tijd om alles zorgvuldig te regelen en wees realistisch over je mogelijkheden. Zo kun je zowel zakelijk als persoonlijk een nieuwe start maken.
Contact opnemen
Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend. Heb je nadere vragen of wil je kennismaken, neem dan contact met me op! Je kunt ook een app sturen via de knop of een bericht achterlaten via onderstaand formulier.
Bellen
Mailen
© Copyright 2024 | DKM Mediation | Website door Oog op Marketing