Mark de Krosse

Mark de Krosse

Een menselijke, maar toch no-nonsense-aanpak.

De 8 meest voorkomende oorzaken van een scheiding

Relaties zijn diepe en betekenisvolle delen van het leven. Relaties kunnen ons verrijken, ondersteunen en vormen, maar helaas kunnen ze soms ook tot een einde komen: een scheiding. Er zijn verschillende oorzaken waarom een relatie niet blijft standhouden, zelfs als beide mensen aanvankelijk het gevoel hadden dat het voor áltijd zou zijn.

In dit artikel worden acht veelvoorkomende oorzaken van scheidingen besproken. Deze redenen variëren van persoonlijke gevoelens tot onoverkomelijke meningsverschillen, die elk voor zich de fundamenten van een relatie kunnen ondermijnen.

De 8 meest voorkomende oorzaken van een scheiding

1. Verlies van aantrekkingskracht

De meest voorkomende oorzaak tot een scheiding is het verliezen van de aantrekkingskracht: anders gezegd: het op elkaar uit gekeken zijn. In de eerste fasen van een relatie is er vaak sprake van een intense chemie tussen beide partners. Deze fase is gevuld met spanning, nieuwsgierigheid en fysieke aantrekkingskracht. Naarmate de jaren verstrijken, kunnen mensen zich echter uitgekeken raken op elkaar. De opwinding die er ooit was kan langzaam verdwijnen, partners ontdekken dat ze minder behoefte hebben aan elkaar. Dit gevoel kan leiden tot een verwatering van de liefde en de nieuwsgierigheid, waardoor beide partners uiteindelijk besluiten dat hun levens voortaan beter gescheiden kunnen blijven.

2. Gebrek aan vertrouwen

Vertrouwen is hét fundament waarop een relatie rust. Zonder vertrouwen kunnen er geen echte, diepe verbindingen zijn. Als dit vertrouwen door een van de partners wordt beschadigd, bijvoorbeeld door leugens, geheimen of ontrouw, ontstaat er een scheur in de relatie. Zelfs als de situatie zich lijkt te herstellen kan er een gevoel zijn van onzekerheid en wantrouwen. Wanneer beide partners niet in staat zijn om dit vertrouwen opnieuw op te bouwen, kan de relatie niet meer verder. Het gebrek aan vertrouwen zorgt voor een onhoudbare situatie, waarin beide partners zich niet langer veilig of gewaardeerd voelen.

3. Onverenigbare persoonlijkheden

Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om iemand te ontmoeten met een totaal andere persoonlijkheid, kunnen die verschillen soms later in de relatie als een uitdaging aanvoelen en gaan botsen. Partners die zich aanvankelijk misschien aangetrokken voelden door elkaars unieke eigenschappen, kunnen uiteindelijk ontdekken dat hun karakters te ver uiteen liggen. Het (constante) clashen van meningen, voorkeuren en communicatie stijlen kan leiden tot frustraties die moeilijk te overwinnen zijn. Wanneer het lijkt alsof er geen gemeenschappelijke grond meer is om op voort te bouwen, kan het de beslissing versnellen om de relatie te beëindigen, vooral wanneer de spanningen in de dagelijkse interacties oplopen.

4. Een ander of ontrouw

Ontrouw, in welke vorm dan ook, is vaak de meest ingrijpende reden voor het beëindigen van een relatie. Wanneer een van de partners zich emotioneel of fysiek verbonden voelt met iemand anders, kan dat de basis van de relatie verwoesten. Het gevoel van bedrogen worden kan diepe wonden slaan. Zelfs wanneer het niet gaat om een fysieke affaire, kan emotionele ontrouw of geheime connecties een gevoel van verraad creëren dat de relatie niet kan overleven.

5. Verschillende toekomstvisies

Wat men voor ogen heeft in de toekomst, is voor veel mensen een bepalende factor in het al dan niet slagen van een relatie. Carrière-ambities, reisplannen of de wens om in een ander land te wonen kunnen op den duur diepgaande verschillen veroorzaken. Als beide partners vast blijven houden aan onverenigbare toekomstdoelen, kan dit de relatie onder druk zetten. Wanneer het gevoel ontstaat dat de verschillende visies niet te verzoenen zijn, kan de conclusie volgen dat een breuk onvermijdelijk is.

6. Culturele of sociale verschillen

En dan een fundamentele oorzaak: relaties tussen mensen uit verschillende culturen of sociale achtergronden kunnen bijzondere uitdagingen met zich meebrengen. Wat voor de ene partner als vanzelfsprekend wordt beschouwd, kan voor de andere partner een bron van misverstanden of ongemak zijn. Dit kan variëren van de manier waarop men elkaar behandelt, tot de verwachtingen over sociale interacties, de rol van religie of zelfs de manier waarop men het dagelijks leven invult. Misschien is er een verschil van mening over het wel of niet tweetalig opvoeden van het kind? Wanneer deze culturele of sociale verschillen botsten op een manier die onoplosbaar lijkt, kan dit leiden tot een breuk.

7. Gezondheidsproblemen

Langdurige gezondheidsproblemen en/of verslavingen kunnen enorme druk leggen op een relatie. Wanneer een van de partners geconfronteerd wordt met ernstige fysieke of mentale gezondheidsproblemen, kan dit niet alleen de dynamiek binnen de relatie veranderen, maar ook de manier waarop beide partners de relatie in brede zin ervaren. De zorg en zorgen die gepaard gaan met ziekte kunnen leiden tot gevoelens van frustratie, onmacht of zelfs eenzaamheid, vooral wanneer de andere partner niet in staat is om de juiste steun te bieden. Als het gezondheidsprobleem zo’n grote rol begint te spelen in de relatie, kunnen beide partners zich uit elkaar groeien, wat uiteindelijk kan leiden tot een breuk.

8. Onenigheid over kinderen

De wens om (meerdere) kinderen te krijgen, of juist het gebrek aan die wens, kan een belangrijk punt van onenigheid zijn binnen een relatie. Terwijl de ene partner misschien enthousiast is over het idee van het stichten van een gezin, kan de andere zich daar helemaal niet toe aangetrokken voelen. Dit verschil kan leiden tot grote spanningen, vooral als het onderwerp keer op keer ter sprake komt en beide partners vast blijven zitten in hun standpunten. Wanneer de wens om kinderen te krijgen of niet te krijgen diep geworteld is, en er geen ruimte is voor compromissen, kan dit leiden tot het onvermijdelijke besluit om uit elkaar te gaan, om ieder de kans te geven hun eigen toekomst tegemoet te gaan.

Hoe nu verder?

Het beëindigen van een relatie is nooit gemakkelijk, maar in sommige gevallen is het simpelweg niet anders mogelijk. Door het herkennen van de oorzaken die leiden tot een breuk, kan men een beter inzicht krijgen in de dynamiek van hun relatie en de keuzes die daarbij gemaakt worden. Mochten jullie besloten te hebben te scheiden, dan is het goed om daar een specialist bij te betrekken. Een familiemediator gaat jullie als neutrale gesprekspartner helpen om zelf afspraken te maken over de toekomst.

Mark de Krosse
Mark de Krosse

Contact opnemen

Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend. Heb je nadere vragen of wil je kennismaken, neem dan contact met me op! Je kunt ook een app sturen via de knop of een bericht achterlaten via onderstaand formulier.

© Copyright 2024 | DKM Mediation | Website door Oog op Marketing

Call Now Button