Mark de Krosse
Een menselijke, maar toch no-nonsense-aanpak.
Exit Mediation: Wat is het en waarom is het belangrijk?
Exit mediation is een middel binnen de wereld van arbeidsmediation waarbij een werkgever en een werknemer in goed overleg uit elkaar gaan. Dit proces wordt vaak ingezet wanneer de samenwerking niet langer goed verloopt of wanneer de werknemer en werkgever andere verwachtingen hebben over de toekomst. Exit mediation biedt een constructieve wijze waar werkgever en werknemer afscheid nemen op een manier die beide partijen respecteren en waar ze zich beide in kunnen vinden.
In dit artikel bespreken we wat exit mediation inhoudt, wat de functie kan zijn bij (langdurige) ziekte, en welke valkuilen je moet vermijden.
Waarom kiezen voor exit mediation?
Exit mediation is dus bedoeld om het ontslagtraject voor beide partijen soepel en correct te laten verlopen. Het proces wordt begeleid door een arbeidsmediator die bemiddelt tussen werkgever en werknemer. Het doel is om tot een gezamenlijke overeenkomst te komen die allebei de partijen recht doet. Dit kan gaan over zaken zoals een ontslagvergoeding of het (gedeeltelijk) vrijstellen van werkverplichtingen.
Een belangrijk voordeel van exit mediation is dat het proces vertrouwelijk is en gericht op samenwerking. Dit helpt escalaties te voorkomen, wat veel tijd en geld kan besparen. Bovendien zorgt het voor een menselijke aanpak, wat met name belangrijk is in situaties waarin emoties hoog oplopen.
Exit mediation tijdens ziekte
Wanneer een werknemer langdurig ziek is en re-integratie niet mogelijk lijkt te zijn, kunnen beide partijen besluiten om uit elkaar te gaan. Dit proces is ingewikkeld, door wet- en regelgeving rondom loondoorbetaling en nieuwe re-integratieverplichtingen.
Een mediator kan in deze situatie een cruciale rol spelen door beide partijen te helpen met het vinden van een oplossing die in lijn is met de wettelijke kaders. Zo kan bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst worden opgesteld waarin afspraken staan over de beëindiging van het dienstverband, inclusief financiële regelingen. Het is hierbij van belang dat de afspraken voldoen aan de Wet verbetering poortwachter en dat de werknemer voldoende ruimte krijgt om onafhankelijk advies in te winnen.
Door een mediator in te schakelen kunnen conflicten rondom ziekte en ontslag worden voorkomen en kunnen de werkgever en werknemer op een nette manier afscheid nemen.
Let op mogelijke valkuilen
Hoewel exit mediation veel voordelen biedt, zijn er ook valkuilen waar je rekening mee moet houden. Een veelvoorkomende fout is dat partijen onvoldoende voorbereiding treffen voor het mediationproces. Dit kan leiden tot onduidelijkheden en onrealistische verwachtingen.
Een andere valkuil is het kiezen van een mediator die onvoldoende ervaring heeft met arbeidsconflicten. Het is daarom belangrijk om een gekwalificeerde mediator te kiezen die bekend is met de juridische en emotionele aspecten van conflicten op de werkvloer en ontslagzaken.
Daarnaast moet er aandacht zijn voor de juridische houdbaarheid van de afspraken die worden gemaakt. Er moet worden voorkomen dat er (achteraf) onduidelijkheden ontstaan, voor beide partijen. Een mediator zorgt ervoor dat dit wordt geregeld.
De voordelen van exit mediation
Exit mediation biedt tal van voordelen. Belangrijk is dat beide partijen de kans krijgen om op een respectvolle en eerlijke manier afscheid van elkaar te nemen. Conflicten kunnen niet altijd worden opgelost, maar het is fijn als beide partijen de situatie voor zichzelf kunnen afsluiten. Voor beide partijen biedt het een kans om met een schone lei verder te gaan, zonder frustraties of erger, een juridische strijd.
Kan het ook anders?
Hoewel een ‘exit’ van de werknemer soms onvermijdelijk lijkt te zijn, is het niet de enige optie. In veel gevallen kan het waardevoller zijn om te werken aan herstel van de relatie tussen werkgever en werknemer. Het is in ieder geval te proberen, de ervaring leert dat er vaak toch meer mogelijk blijkt te zijn dan eerder verwacht.
In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het verlies van betrouwbare medewerkers en opgebouwde kennis moeilijk te compenseren. Een arbeidsmediator kan helpen om spanningen te verminderen en een basis te leggen voor een betere en toekomstbestendige samenwerking. Dit kan op de lange termijn meer opleveren dan een scheiding van wegen.
Het herstel van vertrouwen en communicatie kan ervoor zorgen dat beide partijen weer met plezier en effectiviteit gaan samenwerken.
Hoe nu verder?
Exit mediation is een waardevol instrument om arbeidsconflicten op te lossen en een soepele beëindiging van het dienstverband te realiseren. Of het nu gaat om een arbeidsconflict, langdurige ziekte, of andere redenen, deze vorm van mediation biedt een veilige en respectvolle manier om tot overeenstemming te komen. Het is echter belangrijk om goed voorbereid het proces in te gaan en valkuilen te vermijden. Met de juiste begeleiding kan exit mediation een win-winsituatie creëren voor beide partijen.
Contact opnemen
Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend. Heb je nadere vragen of wil je kennismaken, neem dan contact met me op! Je kunt ook een app sturen via de knop of een bericht achterlaten via onderstaand formulier.
Bellen
Mailen
© Copyright 2024 | DKM Mediation | Website door Oog op Marketing