Mark de Krosse

Mark de Krosse

Een menselijke, maar toch no-nonsense-aanpak.

Verdelen van vermogen

Pensioen, alimentatie en verdelen van het vermogen

Bij een scheiding komen vaak veel vragen op over de financiën. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in hoe je de financiële zaken goed kunt regelen. De financiën zijn niet alleen een emotionele kwestie, maar ook juridisch complex. We bespreken de verschillende financiële aspecten van een scheiding. De verdeling van het vermogen, partneralimentatie, kinderalimentatie en pensioen. Als mediator helpt Mark je om samen met je (ex-)partner duidelijke afspraken te maken, zodat jullie zonder onduidelijkheden verder kunnen.

Verdelen van Vermogen

Een van de belangrijkste zaken bij een scheiding is de verdeling van het gezamenlijke vermogen. Het vermogen wordt meestal verdeeld volgens de regels van het huwelijksvermogensrecht, maar er zijn verschillende systemen die van toepassing kunnen zijn, afhankelijk van hoe jullie je huwelijk of geregistreerd partnerschap hadden geregeld.

  1. Gemeenschap van goederen: Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, betekent dit dat alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk zijn. Dit geldt voor het huis, bankrekeningen, auto’s en zelfs schulden. Bij een scheiding wordt alles 50/50 verdeeld, tenzij er specifieke afspraken zijn gemaakt. Er zijn soms uitzonderingen, wanneer een partner bijvoorbeeld schulden heeft verzwegen.
  2. Beperkte gemeenschap van goederen: Bij een beperkte gemeenschap van goederen worden alleen de bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, gedeeld. Bezittingen die voor het huwelijk waren verkregen, blijven van de persoon die ze heeft ontvangen, evenals eventuele erfenissen of schenkingen. De verdeling van het vermogen moet goed worden bekeken om ervoor te zorgen dat alles eerlijk wordt verdeeld.
  3. Huwelijksvoorwaarden: Bij het aantreden van een huwelijk is het mogelijk om aparte afspraken te maken. Dat noemen we huwelijkse voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat jullie tijdens het huwelijk de bezittingen en schulden gescheiden houden. Het is belangrijk om goed te kijken naar deze afspraken om te bepalen wat er na de scheiding gebeurt.

Kennismaken? Laat een terugbelverzoek achter!

Het pensioen financien

Het pensioen

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij een scheiding is het pensioen. In Nederland wordt pensioen vaak opgebouwd in een gemeenschappelijk systeem. Ook dit moet verdeeld worden bij een scheiding. Het pensioen kan soms een aanzienlijk deel van het gezamenlijke vermogen uitmaken, zeker op oudere leeftijd. Des te belangrijker dit goed te regelen.

Verdeling van het pensioen

Bij een scheiding wordt het opgebouwde pensioen vaak verdeeld tussen beide partners. Dit gebeurt via de zogenaamde ‘pensioenverevening’. Dit houdt in dat het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wordt gedeeld. De verdeling gebeurt meestal 50/50, maar in sommige gevallen kan er een andere verdeling zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Er zijn twee vormen van pensioenverdeling:

  • Pensioenverevening: Het opgebouwde pensioen wordt bij de scheiding gelijk verdeeld. De partner die het pensioen heeft opgebouwd, krijgt zijn of haar deel bij pensionering, en de andere partner ontvangt een eigen deel.
  • Pensioenopbouw op naam: In sommige gevallen kan de partner die geen pensioen heeft opgebouwd, het pensioen op zijn of haar eigen naam laten zetten. Dit wordt geregeld door het pensioenfonds en moet goed worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Het is belangrijk om goed na te denken over de verdeling van pensioenrechten, omdat deze pas op latere leeftijd vruchten afwerpen. Het is verstandig om hier een financieel adviseur of mediator bij te betrekken, zodat alles goed wordt geregeld.

eeePartneralimentatie

Het doel van partneralimentatie is om de ex-partner financieel te ondersteunen totdat deze in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Er is vrijwel altijd sprake van partneralimentatie als een huwelijk of geregistreerd partnerschap is geweest.

Duur van de alimentatie

De duur van de partneralimentatie hangt af van de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het maximum is sinds 2020 maximaal 5 jaar. Dit kan korter zijn als het partnerschap of huwelijk niet meer dan 10 jaar duurde.

Verder zijn er enkele uitzonderingen op het maximum van 5 jaar. Dit kan toch meer worden. Bijvoorbeeld wanneer het jongste kind de leeftijd van 12 heeft bereikt, het partnerschap langer dan 15 jaar duurde en de ontvangende partner binnen 10 jaar de AOW gaat ontvangen.

Er zijn diverse regels en uitzonderingen van toepassing. De leeftijd van de partners, kinderen of duur van het partnerschap spelen een rol. Het is daarom aan te raden de hulp van mediator Mark in te schakelen.

Partneralimentatie financien
De kinderalimentatie financien

Kinderalimentatie

Als er minderjarige kinderen zijn, moet ook de kinderalimentatie geregeld worden. Kinderalimentatie is bedoeld om in de kosten van het opvoeden en verzorgen van de kinderen te voorzien. De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van de behoeften van het kind en de financiële mogelijkheden van beide ouders. De afspraken komen in het ouderschapsplan te staan.

Hoe wordt de hoogte van de alimentatie berekend?

De hoogte van de kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de trema-tabel. De tabel houdt rekening met het inkomen van beide ouders, het aantal kinderen en de specifieke kosten die met de zorg van de kinderen gepaard gaan. De berekening wordt uitgevoerd door Mark, die ervoor zorgt dat de alimentatie eerlijk wordt verdeeld.

Duur van de alimentatie

Kinderalimentatie moet worden betaald totdat het minderjarige kind de leeftijd van 18 jaar bereikt. Als het kind daarna nog studeert, kan de alimentatie doorlopen tot het 21 jaar wordt. De ouders moeten beide daarvoor instemmen.

Mark heeft de juiste papieren.

MfN Mediator
ADR Mediator
NMv-Mediator
Informatiegids illustratie

Weten waarom mediation werkt?

Je krijgt antwoord op de volgende vraag:

  •    ✓   Wat is mediation?
  •    ✓   Wanneer schakel je een mediator in?
  •    ✓   Wat zijn de voordelen?
  •    ✓   Wie is Mark?

 

Voor antwoord op deze vragen en nog veel meer...

 

© Copyright 2024 | DKM Mediation | Website door Oog op Marketing

Call Now Button