Mark de Krosse

Mark de Krosse

Een menselijke, maar toch no-nonsense-aanpak.

De kinderen zijn belangrijk

De impact van een scheiding op kinderen

Een scheiding is niet alleen emotioneel uitdagend voor de ouders, maar kan ook grote gevolgen hebben voor de kinderen. Het is belangrijk om hun welzijn en belangen centraal te stellen tijdens het proces. Kinderen ervaren vaak gevoelens van verdriet, verwarring, boosheid of zelfs schuld, en hoe de ouders met de scheiding omgaan, heeft een directe invloed op hoe zij de situatie verwerken. Op het moment zelf, maar ook in de toekomst. 

Belangrijke aandachtspunten

  1. Communicatie met de kinderen: Het is goed om open en eerlijk met kinderen te praten over de scheiding, in de mate die past bij de leeftijd en ontwikkelingsniveau. Laat hen weten dat de scheiding niet hun schuld is en dat beide ouders van hen blijven houden, ongeacht de nieuwe situatie.
  2. Stabiliteit en structuur: Een scheiding kan het dagelijkse leven van kinderen flink verstoren. Het bieden van een vaste routine – zoals voor maaltijden, school en een bedtijd – kan hen helpen ‘goed’ door deze periode te komen. 
  3. Luisteren naar hun gevoelens: Geef kinderen de ruimte om hun gevoelens te uiten, zonder oordeel. Dat kan samen met beide ouders, of eventueel apart. Hier kan een mediator ook een rol in spelen. Het is belangrijk dat de kinderen zich gehoord en begrepen voelen, zelfs als ze dingen zeggen die voor ouders moeilijk zijn om te horen.
  4. Co-ouderschap en samenwerking: Kinderen profiteren van een situatie waarin beide ouders blijven samenwerken en communiceren over hun opvoeding. Probeer de kinderen niet te betrekken bij eventuele conflicten.

Kennismaken? Laat een terugbelverzoek achter!

Het ouderschapsplan kinderen

Het ouderschapsplan

Een ouderschapsplan wordt tijdens het mediationtraject gemaakt. Dit is een document waarin ouders afspraken maken over de zorg en opvoeding van hun kind(eren) na de scheiding. Het is wettelijke verplicht om dit document te hebben bij een scheiding met minderjarige kinderen en helpt om conflicten te voorkomen door alles goed vast te leggen.

Belangrijke onderdelen van een ouderschapsplan zijn:

  • Hoofdverblijfplaats: Waar zullen de kinderen het grootste deel van de tijd wonen? Dit kan bij één ouder zijn, of gelijk verdeeld in een co-ouderschapsregeling.
  • Besluitvorming: Hoe worden belangrijke beslissingen genomen? Bijvoorbeeld over schoolkeuze, medische zaken, religieuze opvoeding of hobby’s.
  • Financiële afspraken: Wie draagt welke kosten, en hoe wordt dit verdeeld? Dit gaat vaak verder dan alleen kinderalimentatie en kan ook zaken zoals kleding, sportactiviteiten of studiekosten omvatten.

Een mediator helpt jullie om een ouderschapsplan op te stellen dat zowel praktisch uitvoerbaar is als in het belang van jullie kinderen. Het is goed om te weten dat een ouderschapsplan in de toekomst kan veranderen, de kinderen worden immers ouder. Bij wijzigingen van het ouderschapsplan moeten beide ouders schriftelijke instemmen.

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie is bedoeld om te zorgen dat de kinderen ook na een scheiding kunnen rekenen op een stabiele financiële basis. Beide ouders hebben een onderhoudsplicht, wat betekent dat zij moeten bijdragen aan de kosten van de kinderen. De hoogte van de kinderalimentatie wordt berekend op basis van:

De behoeften van het kind: Wat kost het om de kinderen te voorzien in zaken als huisvesting, voeding, kleding, onderwijs en hobby’s?

Draagkracht van de ouders: Wat kunnen beide ouders redelijkerwijs bijdragen, rekening houdend met hun inkomsten, woonlasten en andere financiële verplichtingen?

Ook de kinderalimentatie afspraken komen in het ouderschapsplan. Dit voorkomt misverstanden en biedt duidelijkheid voor de toekomst. Houd er rekening mee dat de financiën periodiek kunnen worden herzien, bijvoorbeeld bij veranderingen in inkomen of de behoeften van het kind. Mark kan jullie begeleiden bij het maken van eerlijke en haalbare afspraken.

De kinderalimentatie kinderen
De omgangsregeling kinderen

Omgangsregeling

De omgangsregeling bepaalt hoe en wanneer de kinderen contact hebben met de ouder bij wie ze niet (voornamelijk) wonen. Dit kan variëren van een traditionele regeling, waarbij de kinderen bijvoorbeeld om het weekend bij de andere ouder verblijven, tot een co-ouderschapsregeling waarbij de tijd evenredig wordt verdeeld.

Waar moet rekening mee worden gehouden?

  • De leeftijd van de kinderen: Jongere kinderen hebben vaak meer behoefte aan frequent contact met beide ouders, terwijl oudere kinderen vaak meer gebaat zijn bij meer flexibiliteit.
  • School en activiteiten: Zorg ervoor dat de regeling praktisch uitvoerbaar is en aansluit op het dagelijkse leven van de kinderen, zoals schooltijden en hobby’s.
  • Speciale dagen: Maak afspraken over vakanties, verjaardagen en feestdagen, zodat deze geen bron van conflict worden.

Door samen te werken aan een regeling die in het belang van de kinderen is, voorkom je dat zij onnodig onder druk komen te staan.

Mark heeft de juiste papieren.

MfN Mediator
ADR Mediator
NMv-Mediator
Informatiegids illustratie

Weten waarom mediation werkt?

Je krijgt antwoord op de volgende vraag:

  •    ✓   Wat is mediation?
  •    ✓   Wanneer schakel je een mediator in?
  •    ✓   Wat zijn de voordelen?
  •    ✓   Wie is Mark?

 

Voor antwoord op deze vragen en nog veel meer...

 

© Copyright 2024 | DKM Mediation | Website door Oog op Marketing

Call Now Button